Prietenie - Cele 10 porunci ale prieteniei

11/03/2008 07:58:00 a.m. Posted by Octavia


Prietenia adevarata atrage dupa sine fidelitatea.

Este scris in Biblie: Proverbe 17:17. “Prietenul adevarat iubeste oricand si in nenorocire ajunge ca un frate.”

Cel mai bun Prieten este Isus.

Este scris in Biblie: Ioan 15:15. “Nu va mai numesc robi, pentru ca robul nu stie ce face stapanul sau; ci v-am numit prieteni, pentru ca v-am facut cunoscut tot ce am auzit de la Tatal Meu.”

Alege prieteni dintre cei ce iubesc pe Domnul si care au inimi curate.

Este scris in Biblie: 2Timotei 2:22. “Fugi de tot ce-ti trezeste acele pofte atat de comune la tineri si stai, in schimb, aproape de orice lucru care te face sa doresti a face bine. Ai credinta si dragoste si gusta placerea pe care ti-o ofera tovarasia celor ce iubesc pe Domnul si au inimi curate” (NT pe intelesul tuturor).

Ce caracteristici fac din tine un prieten bun?

Este scris in Biblie: Filipeni 2:3-4. “Nu fiti egoisti; scopul vietii voastre sa nu fie acela de a produce o impresie buna asupra altora. Fiti smeriti, avand despre altii o parere mai buna decat despre voi insiva. Nu va ganditi tot timpul doar la treburile voastre, ci interesati-va si de altii si de ce fac ei” (NT pe intelesul tuturor).

Barfa poate distruge prietenia.

Este scris in Biblie: Proverbe 16:28. “Omul neastamparat starneste certuri si paratorul desbina pe cei mai buni prieteni.”

Prietenii merita respectul nostru.

Este scris in Biblie: Proverbe 27:9-10. “Cum inveseleste untdelemnul si tamaia inima, asa de dulci sunt sfaturile pline de dragoste ale unui prieten. Nu parasi pe prietenul tau si pe prietenul tatalui tau, dar nu intra in casa fratelui tau in ziua necazului tau; mai bine un vecin aproape decat un frate departe.”

Prietenul are grija sa fie onest cu tine chiar daca te-ar rani.

Este scris in Biblie: Proverbe 27:6. “Ranile facute de un prieten dovedesc credinciosia lui, dar sarutarile unui vrajmas sunt mincinoase.”


Cele zece porunci ale prieteniei:

Sa pretuiesti prietenia ca pe o perla.
Nici un remediu nu are valoare mai mare, nimic nu este mai eficient decat un prieten langa care ne regasim mangaierea in zilele noastre cele mai proaste si cu care ne impartasim bucuriile in momentele de fericire." (Ailred de Rievaulx)

Sa-ti iubesti toti prietenii fara nici cea mai mica urma de invidie.
"Adevaratii prieteni nu dau voie nici invidiei, nici spiritului de competitie sa le degradeze ori sa le strice relatia. Prietenia nu este nici exclusiva nici posesiva...
" Important este sa te iubesti mai intai tu insuti: "Nu poti infiripa o relatie de dragoste cu nimeni daca nu esti prieten cu tine insuti inainte de toate." (E Strachen)

Sa deschizi aceasta prietenie cu generoziate si catre alte inimi.
"Mergand in intampinarea celorlalti, inima creste si se umple de bucurie. Acesta este faimosul secret al vietii interioare."
"Prietenia care este inchisa in ea insasi sfarseste prin a se delasa si prin a deceptiona; a fi totdeauna amandoi, inseamna a sfarsi prin a se vesteji si prin a se plicitisi."

Sa intretii prietenia dialogand frecvent.
"Prietenia necesita comunicarea intre prieteni. Altfel ea nu poate nici sa se nasca nici sa traiasca." (Francois de Sales)
Oamenii au nevoie sa vorbeasca, au nevoie sa fie ascultati: "Sufletul lor umflat de griji, de necazuri sau de bucurie tanjeste sa fie ascultat. Cuvintele ne permit sa ne exprimam, sa comunicam unii cu altii."

Iti vei destainui necazurile, bucuriile foarte simplu.
"Un prieten este cineva care stie totul despre tine si care totusi te iubeste." (Biblia)
"Una dintre marile fericiri ale vietii este prietenia, si una dintre fericirile prieteniei este sa ai cui sa ii incredintezi un secret." (Alessandro Mazzoni)

Sa te arati prietenilor cu sinceritate, asa cum esti.
"Ce reconfortant sa incerci o siguranta deplina fata de cineva, sa poti sa spui ce gandesti, fara sa-ti pregatesti dinainte cuvinte alese, sa pastrezi tacerea, daca doresti. Da, semnul unei prietenii veritabile este faptul ca tacerea nu mai este apasatoare."

In necazurile prin care trec, sa ai grija sa le fii un sprijin fidel.
"Adevarata prietenie se naste atunci cand eu ma hotarasc sa fiu un prieten, si nu cand decid sa-mi fac unul."
"Atunci cand un prieten se afla in dificultate, nu-l sacai intrebandu-l ce poti sa faci pentru el. Mediteaza la ce e de facut si fa ce trebuie." (E W Howe)

Sa le ierti cu usurinta prietenilor toate defectele.
"In prietenie nu poti ajunge prea departe daca nu stii sa ierti." "Ca sa-ti faci un prieten trebuie sa inchizi un ochi. Ca sa-l pastrezi, trebuie sa-i inchizi pe amandoi!" (N Douglas)

Sa te straduiesti necontenit sa-i faci mai buni pe prietenii tai.
Sunt prieteni in complicitate care nu reprezinta decat o atragere in mediocritate. Adevarata prietenie este o prietenie de emulatie, de depasire reciproca.
"Sa iubesti pe cineva, spunea Dostoievski, inseamna sa-l vezi asa cum Dumnezeu voia ca el sa fie.

Sa construiesti cu daruire impreuna cu ei o lume mai buna.
" Prietenia nu schimba numai doua inimi, ea schimba toate relatiile lor cu ceilalti, ea poate schimba lumea daca este pusa in slujba unui plan maret.
  • Digg
  • del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Yahoo! Buzz
  • Technorati
  • Facebook
  • TwitThis
  • MySpace
  • LinkedIn
  • Live
  • Google
  • Reddit
  • Sphinn
  • Propeller
  • Slashdot
  • Netvibes
Postari mai noi Postari mai vechi Home

0 Comentarii: