Adevarata disputa Israeliano-Palestiniana

1/23/2009 12:42:00 a.m. Posted by Dani'El


INTREBARE: (anonim)

Stiu ca noi trebuie sa sustinem Israelul, dar in lumina unui e-mail de azi incep sa pun la indoiala acest gand. Inteleg la diferite nivele de ce exista atata dusmanie intre Israel si Palestina. Totul a inceput cu fiii lui Avraam si faptul ca urmasii lor se vor lupta intotdeauna pentru dreptul de intai nascut. Stiu ca Statele Unite doneaza sute de mii de dolari guvernului Israelian pentru fiecare persoana ce locuieste in Israel. Stiu ca Israelul achizitioneaza echipament militar si arme de la guvernul SUA care apoi sunt folosite impotriva palestinienilor. Stiu ca atat liderii palestinieni cat si israelieni se folosesc de teroristi, cu planuri sau politici cu care sa se distruga unul pe celalalt. Chiar nu inteleg de ce un grup de tari, dupa Al 2-lea Razboi Mondial fara permisiunea sau compensarea palestinienilor, au decis sa dea pamantul evreilor ca ei sa poata sa-si intemeieze din nou o tara. Poate ca nu inteleg bine istoria, caz in care chiar astept raspunsul vostru. In acest moment nu sunt de acord cu cat de mult suport dam Israelului in timp ce avem atat de multe lucruri acasa care au fost neglijate de foarte mult timp. Imi aduc aminte de fotografiile din Palestina dupa atacurile de la 11 Septembrie, si cu toate ca au durut si m-au infuriat, pot intelege deasemenea de ce erau asa de bucurosi sa vada ca ceva oribil li se intampla americanilor. Ma refer ca acestia sunt oameni care privesc in mijlocul unui atac si vad steaguri americane pe masini folosite de Israel ca sa poarte acele atacuri. Cu greu ii pot invinovati pentru supararea lor fata de noi, in special cand politicile celor doua guverne (Israel si Palestina) par sa se rezume la distrugerea celuilalt.

Stiu ca asta e un subiect controversat. Stiu ca crestinii ar trebui sa sustina Israelul, etc., dar cred ca ma simt obligat sa sustin o tara doar pentru ca are un nume si pentru cei ce traiesc acolo, in loc sa sustin un lider, sa sustin efortul de pace (care stiu ca este imposibila pana se va reintoarce Christos), si sa sustin un grup de oameni care incearca sa fie mai buni in circumstantele din jurul lor in loc sa-i omoare pe cei din jurul lor care traiesc in acelasi perimetru. Sper din toata inima ca este un lucru urias care nu-l stiu si care sa puna ordine in perspectiva mea. Vreti sa ma ajutati sa inteleg acest conflict si sa privesc aceasta situatie in lumina Cuvantului lui Dumnezeu? Multumesc si Dumnezeu sa va binecuvinteze.

RASPUNS: (dat de echipa Compass International, Inc. www.compass.org)

Ai multe conceptii gresite si faci cateva afirmatii care sunt pur si simplu incorecte sau false. Dar cei mai MULTI crestini, si e trist, au multe din aceste ganduri si conceptii gresite. Speram ca informatiile care urmeaza sa ajute la discernerea dintre adevar si mit.

La Compass, noi adoptam o traducere literala a Bibliei. Si Dumnezeu face niste promisiuni neconditionate lui Avraam. De exemplu: Geneza 13:15...”ti-o voi da tie si semintei tale pentru totdeauna.” (de vazut Geneza 12:1-3,7; 13:14-17; 15:1-21; 17:1-21; 22:17,18) Implinirea acestor promisiuni nu s-au bazat pe ascultarea lui Israel si ele nu au o data de expirare. Prin aceste promisiuni Dumnezeu 1) va da lumii un Mantuitor/Mesia prin linia de sange a lui Israel, 2) va face numele lui Israel mare, 3) va da lui Israel tara ca mostenire vesnica si 4) va binecuvanta pe cei ce binecuvinteaza Isrelul si va blestema pe cei ce blestema Israelul. „Neconditionat” inseamna ca acele promisiuni sunt valabile si astazi.

Nu la toti fiii lui Avraam li s-a promis pace si prosperitate. Numai fiului lui Avraam, Isaac si apoi fiului lui Isaac, Iacov (mai tarziu numit Israel) aveau sa primeasca binecuvantarea lui Dumnezeu. Urmasilor lui Avraam din fiul lui iligitim Ismael li s-a profetit sa fie luptatori salbatici (Geneza 16:11,12). Toti arabii se trag din Ismael, nu din Isaac.

Da, guvernul SUA sustine Israelul dintr-o serie de motive...si unul mare este ca Israel este singura democratie (stabilitate) din zona. Guvernul Israelian achizitioneaza echipament militar de la multe natiuni printre care si SUA, pentru protejarea propriilor cetateni si pentru a-si apara granitele. Musulmanilor li se da arme si munitie de la ONU care sunt folosite pentru a ucide civili Israelieni. Din toate excursiile care le-am facut in Israel in nici una n-am vazut un steag american pe vreo masina a guvernului Israelian.

Dupa infrangerea otomanilor in Primul Razboi Mondial, pamantul care curpinde azi Israelul, Iordania, Gaza si Transiordania (West Bank) i s-a dat numele de Palestina si a fost DATA lui Israel – prima data in declaratia Balfore in 1917 si mai tarziu de Liga Natiunilor in 1922 (DA, ai citit corect!). Noi credem ca a fost mana providentiala a lui Dumnezeu la lucru. Israel, numit si Palestina, era al evreilor. Datorita reclamatiilor facute de arabi, 80% din pamantul initial dat evreilor a fost dat arabilor si a fost numit Transiordania. Aceasta a fost un surplus la ceea ce deja a fost dat arabilor – de exemplu Siria, Liban, Irak, Arabia Saudita si altele. Dupa 300 de ani de stapanire araba, Israel, in 1922, era un pustiu total lipsit de vegetatie. Nimeni nu l-a vrut. Intre 1922 si 1948 evreii au inceput sa se intoarca pe acest pamant pustiu platind imense sume de bani pentru pamant, desecand mlastinile, plantand copaci si construind case. Dupa Al 2-lea Razboi Mondial Irakului, Siriei, Iordaniei, Libanului, Arabiei Saudite si Israelului li s-a dat statutul de natiune de catre ONU. Daca Israel ar fi fost nelegitim atunci Iordania, Siria, Liban, Irak si Arabia Saudita ar fi deasemenea nelegitime.

Natiunile Unite au dat Israelului doar 20% din pamantul alocat de catre Liga Natiunilor in 1922, dar Israel a fost de acord cu ce i s-a oferit avand in vedere oribilul eveniment al Holocaustului. In ziua in care lui Israel i s-a dat statutul oficial de natiune, in 14 Mai 1948, a fost atacat de 6 tari musulmane. Depasiti ca numar, 6 la 1, fara a avea un guvern si armata oficiala, nu a fost decat un miracol ca a rezistat atacului si a supravietuit. Tarile arabe au declarat public ca obiectivul lor este sa-i impinga pe toti evreii in mare (Marea Mediterana). In timpul acestui razboi, Iordania a luat Iudeea si Samaria (ceea ce azi se numeste Trans-Ioradania sau West Bank) si in mod ilegal a ocupat aceste teritorii pana in 1967. Egiptul a luat Gaza si a ocupat-o ilegal.

In timpul razboiului de independenta din 1948 liderii arabi au spus arabilor din Israel sa fuga pentru ca evreii ii vor omori. Cei care au stiut cum stau lucrurile au ramas si azi sunt cetateni ai Israelului, pot vota, si au musulmani care ii reprezinta in parlamentul israelian. Acesti arabi din Israel au cel mai mare nivel de trai decat orice alt grup de arabi din Orientul Mijlociu. Statele arabe din vecinatatea Israelului au refuzat sa primeasca pe fratii lor arabi care au fugit, iar in schimb i-au tinut in tabere de refugiati in Trans-iordania si Gaza. Pe de alta parte evreii care locuiau in state arabe au emigrat in Israel si au fost total asimilati.

In 1967 sase natiuni au pornit din nou razboi impotriva lui Israel. In sase zile Israel a recuperat Iudeea si Samaria (Trans-Iordania), Gaza, inaltimile Golan si au mai castigat si peninsula Sinai, care avea suficiente rezerve de petrol pentru ca sa faca Israelul independent in ce priveste nevoia de carburanti. In 1973, doua natiuni, Egiptul si Siria, au atacat din nou de Yom Kippur, cea mai sfanta zi din an pentru evrei. Cu toate ca au prinsi total cu garda jos, Israel a respins din nou o invazie araba neprovocata. In 1978 Israel a fost de acord sa inapoieze Sinai (cu rezervele de petrol) Egiptului intr-un efort de pace si a ramas in acord de pace cu Egiptul pana in ziua de azi. Israel a facut pace cu Iordania in 1994. Israel si-a respectat fiecare acord de pace pe care l-a semnat, in timp ce „Palestina” araba nu au respectat nici un acord....NICI UNUL MACAR!

Deci se poate vedea o multime de erori facute de mass-media in prezentarea situatiei Arabo-Israeliene. Nu a existat niciodata un „Stat Palestinian”. Nu e existat nici o istorie, nici o cultura, nici moneda, nimic al lor pana cand mass-media i-a botezat gresit cu numele de Palestina in jurul anului 1948. Pana in 1948, Palestina a fost Israel! Iordania a fost data arabilor ca „palestina” a lor. Mass-media a dat deasemenea denumirea de Trans-Iordania ariei Iudeii si Samariei. A fost TOTDEAUNA parte din Israel. Israel nu ocupa acest pamant ilegal in ziua de azi, pe cand Iordania L-A OCUPAT ilegal intre 1948 si 1967. Si Egiptul a ocupat ilegal Gaza in aceeasi perioada. Si in timpul ocupatiei si controlului total a acestor teritorii de catre Egipt si Iordania, arabii n-au incercat nici macar o data sa creeze un nou stat numit Palestina.

Dar nimic din cele de mai sus nu explica care este adevarata problema. Adevarata problema este Koranul, o carte lipsita de cuvintele „dragoste” si „Ierusalim”, care invata ca musulmanii vor stapani intr-o zi lumea in numele lui Allah (Allah NU ESTE Dumnezeu Yehova). Musulmanilor li se porunceste sa ucida pe infideli – evrei, crestini, si oricine nu se supune credintei musulmane. Aceasta a fost baza atacului din 11 Septembrie, ca de altfel a altor atacuri din intreaga lume. Chiar si astazi copiii arabilor sunt invatati in scolile lor publice ca Allah spune ca e ok sa ucida evrei si crestini. In contrast Biblia invata ca intr-o zi un Mesia evreu va stapani peste lume...din Ierusalim, de pe un tron aflat pe Muntele Templului. Deci asta, cu certitudine, nu este o disputa asupra teritoriului. Nu este o discutie despre „poporul palestinian”. Este simplu disputa: „a cui Dumnezeu este adevaratul Dumnezeu?” Este Allah sau Dumnezeu Yehova?

Noi credem Biblia, in consecinta, noi credem ca trebuie sa sustinem Israelul pe cat de mult posibil. Intotdeauna amintiti-va ca Dumnezeu spune ca Israel este pamantul Lui si evreii sunt poporul Sau ales. Biblia spune ca evreii il vor „executa” pe Mesia al lor (Daniel 9:26) si Dumnezeu ii va imprastia pe evrei in toata lumea pentru aproximativ 2000 de ani. Ei vor fi persecutati in pribegia lor, dar vor ramane un popor pana cand Dumnezeu ii va aduna din nou in propria tara si va pregati a doua venire a lui Mesia (Ezechiel 37) Dumnezeu de asemenea ne spune sa ne rugam pentru pacea Ierusalimului. Si cel mai fascinant este ca Dumnezeu spune ca va binecuvanta pe cel ce binecuvinteaza pe Israel. Nu ne putem gandi la o cale mai buna de a binecuvanta Israelul decat aceea de a sustine eforturile lui de a apara tara pe care le-a dat-o atat Dumnezeu (cat si Natiunile Unite).

Imaginile pe care le vedeti la televizor cu tankuri care defileaza pe strazi si arabi care arunca cu pietre in soldatii Israelieni nu sunt din Israel. Sunt scene din Gaza si ocazional din orase din vestul Samariei. Astazi, Israelul este la modul propriu greu de distins de orice oras american. Tel Aviv arata asemanator cu centrul lui Seattle, Washington…cu exceptia evidenta a semnelor care sunt in ebraica.
Noi organizam excursii in acest loc special in functie de cum sunt oameni doritori sa mearga. Ne luam sotiile si copiii, colindam strazile, si vizitam sutele de locuri cunoscute din Vechiul si Noul Testament ca Marea Galileii, Muntele Maslinilor, Gradina Getsimani si mormantul gol. In peste 15 ani de calatorii in Tara Sfanta, nu am vazut niciodata o piatra aruncata, nu am auzit un foc de arma si nici nu am vazut macar un tank pe strada. Din 1948 nici macar o persoana aflata in calatorie in Israel sa vada locurile biblice nu a fost omorata sau mutilata. Israel este un loc sigur, daca nu mai sigur decat aici in SUA. De aceea incurajam pe oricine vrea sa-si inteleaga radacinile spirituale sa mearga in Israel, atata timp cat se mai poate. Stim ca iti va schimba felul in care citesti Biblia si pentru totdeauna va schimba felul in care vezi Israelul. Este una din putinele investitii vesnice pe care le poti face in viata asta.
  • Digg
  • del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Yahoo! Buzz
  • Technorati
  • Facebook
  • TwitThis
  • MySpace
  • LinkedIn
  • Live
  • Google
  • Reddit
  • Sphinn
  • Propeller
  • Slashdot
  • Netvibes
Postari mai noi Postari mai vechi Home

0 Comentarii: