La ce lucruri pozitive ne putem gândi?

1/05/2009 09:00:00 a.m. Posted by Octavia


Fie că eşti pregătit pentru o nouă zi, sau nu, a venit iarăşi ziua de luni – începutul unei noi săptămâni. Care a fost atitudinea ta când te-ai ridicat din pat? Te-ai simţit plin de energie, nerăbdător să înfrunţi provocările ce-ţi stau înainte, sau te-ai trezit cu o atitudine gen „Legea lui Murphy”, convins că dacă se poate întâmpla ceva rău, orice ai face, acel lucru se va întâmpla? Ai întâmpinat noua zi cu bucurie, declarând „Bună dimineaţa, Doamne!” sau ai fost morocănos, spunând „Doamne, este iarăşi dimineaţă?”


De-a lungul anilor, am avut prieteni care au fost adepţi convinşi ai aşa-numitului concept „gândire pozitivă”, care afirmă că „orice lucru la care mintea se poate gândi şi în care crede, poate fi dobândit”. Sunt de acord că este mai bine să avem o abordare pozitivă în viaţă, dar haideţi să fim sinceri. Există lucruri pe care nici cel mai pozitiv gânditor nu le poate face vreodată. Spre exemplu, chiar cu cea mai bună gândire, jucătorul profesionist de baschet Yao Ming, un chinez înalt de peste doi metri, ar fi un jocheu total nepotrivit într-o cursă de cai. La fel cum conducătorul unui Volkswagen vechi, de mici dimensiuni, nu va câştiga niciodată Marele Premiu la circuitul de Formula Unu.

Unii oameni sunt mai înclinaţi spre roluri de lideri decât alţii, la fel cum alţii sunt mai talentaţi la mecanică, spre exemplu. Gândirea pozitivă ne poate fi de folos, dar îşi are limitele ei. Aceasta nu înseamnă că sunt împotriva gândirii pozitive. De fapt, cu trecerea timpului, realizez că am început să gândesc tot mai pozitiv. Cu toate acestea, baza gândirii mele pozitive nu o reprezintă propriile mele puteri şi abilităţi. Mai degrabă, pot spune că la baza optimismului meu stă un profund sentiment al siguranţei şi încrederii în realitatea că Dumnezeu îmi ghidează viaţa, că El are un scop pentru mine şi că El mă va ajuta să împlinesc acel scop, indiferent de împrejurări.

A cui este această zi? De cele mai multe ori, dimineaţa, chiar dacă în acea zi am un program încărcat, mă trezesc şi-mi aduc aminte cu bucurie de versetul din Psalmi: “Aceasta este ziua, pe care a făcut-o Domnul: să ne bucurăm şi să ne veselim în ea!” (Psalmul 118:24). Dacă aş crede că tot ceea ce se întâmplă într-o zi cade doar în responsabilitatea mea, probabil că nici nu m-aş mai ridica din pat. Dar credinţa într-un Dumnezeu bun, iubitor şi plin de îndurare, îmi dă încrederea, nu doar să mă confrunt cu ziua respectivă, ci şi să mă bucur de ea. Aceasta este o gândire pozitivă.

A cui este munca? Cu ceva timp în urmă, am citit despre o femeie care şi-a menţinut o perspectivă extraordinară asupra locului ei de muncă. Făcea curăţenie în aceeaşi clădire cu birouri, de 40 de ani. Când un reporter a întrebat-o cum făcea faţă monotoniei, repetând acelaşi lucru în fiecare zi, ea a răspuns: “Nu mă plictisesc. Folosesc substanţe de curăţat pe care Dumnezeu le-a creat. Curăţ obiecte care aparţin oamenilor creaţi de Dumnezeu şi le fac viaţa mai confortabilă. Mopul meu este mâna lui Dumnezeu!” Aceasta este, cred, o gândire cu adevărat pozitivă. “Dar şi faptul că un om mănâncă şi bea şi duce un trai bun în mijlocul întregii lui munci, este un dar de la Dumnezeu.” (Eclesiast 3:13).

A cui este adevărul? Trăim într-o lume care ne bombardează cu gândire negativă. In talk-show-urile de la radio ne reamintesc de toate relele, de la politica externă la echipele noastre sportive favorite. Ziarele şi emisiunile de televiziune se focalizează de obicei pe ştirile negative, deoarece au învăţat „Experţii” „ştirile bune” nu se vând tot la fel de bine. Putem însă alege. Nu este nevoie să ne bălăcim în cloaca negativismului. Există din abundenţă lucruri bune şi frumoase în jurul nostru, trebuie doar să ne uităm la ele. “Încolo, fraţii mei, tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună, şi orice laudă, aceea să vă însufleţească.” (Filipeni 4:8). Şi, aceasta, este într-adevăr, gândire pozitivă.
  • Digg
  • del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Yahoo! Buzz
  • Technorati
  • Facebook
  • TwitThis
  • MySpace
  • LinkedIn
  • Live
  • Google
  • Reddit
  • Sphinn
  • Propeller
  • Slashdot
  • Netvibes
Postari mai noi Postari mai vechi Home

0 Comentarii: