Mai intai ...

2/08/2009 02:12:00 p.m. Posted by Andrey


Asaltati din toate partile de tentatii si nevoi, ne intrebam debusolati ce sa facem mai intai... Sa ne castigam painea cea de toate zilele pare lucrul cel mai important. Sa ne ingrijim de educarea copiilor este o datorie sacra. Sa ne preocupam de viitor este vital. Sa ne aranjam locuinta este absolut normal. Sa incercam sa ne imbogatim si sufletul nu este decat de dorit.

Si totusi, ce trebuie facut mai intai? Hrana, imbracamintea, adapostul, nevoile sociale, educatia, recreatia, vacanta, concediul... Tot atatea necesitati care se lupta pentru suprematie. Si mai presus de toate banii... S-ar parea ca totul se invarte in jurul banilor. Pe vremuri, se spunea ca „ai carte, ai parte”. Astazi, se pare ca zicala s-a schimbat: „ai bani, ai... tot ce-ti doresti”. O lume innebunita dupa castiguri rapide, o societate in care cel mai dorit serviciu este cel de „castigator la... bingo”. O lume care si-a pierdut busola si se clatina intr-o mare de incertitudini. Asa arata societatea noastra.

Si totusi: mai intai ce? Exista vreo lista de prioritati? Exista vreo posibilitate ca sa ne ordonam nevoile? Se poate alcatui o succesiune de necesitati care sa fie nu doar utilitara, ci si reala? Traim tot mereu sub semnul urgentei, asa incat notiunea de urgenta s-a golit de sens.

Pe de o parte saracia, iar pe de alta parte, tentaculele reclamelor ne fac viata foarte instabila. Alergam innebuniti dintr-o extrema in alta, debusolati si dezorientati. In timp ce nivelul de trai scade constant, numarul telefoanelor mobile vandute creste exponential. Am ajuns sa vad si asta: oameni stand doua zile la rand ca sa-si cumpere un telefon mobil. Oferta speciala! In timp ce salariile profesorilor sunt mult sub salariul mediu, Bucurestiul este suprapopulat de autoturisme de lux. Nici la Paris nu se vad atatea autoturisme de teren, luxoase, cate sunt in Bucuresti! Si in timp ce unii locuiesc in cocioabe, se construiesc zone intregi de vile ultraluxoase.

Si atunci, ce sa facem mai intai? Ce sa dorim mai intai si spre ce sa nazuim? Care sunt reperele morale care ne-ar putea calauzi? A aparut o carte extrem de bine documentata in privinta optiunilor omului modern. In ea se gasesc modele si criterii utile pentru o diversitate de situatii, printre care si aceasta: ce anume trebuie facut mai intai. Cartea a aparut pe fascicule, iar acum se gaseste si toata adunata intr-un volum. Este o carte extraordinara. A aparut in urma cu cateva mii de ani. Se numeste Biblia. intr-unul dintre fascicule, numit Evanghelia dupa Matei, exista un amplu fragment care vorbeste despre aceasta tema: Ce trebuie mai intai? Este cunoscut sub numele de Predica de pe munte. Autor: Isus Hristos. Nu se poate sa nu fi auzit de aceasta Persoana. Este cea care, dintr-o iubire de neinteles, a parasit Cerul, S-a nascut ca om in ieslea Betleemului, a trait ca om intre oameni, ramanand in acelasi timp Dumnezeu, a murit pe crucea Golgotei, pentru ca eu si cu tine sa putem avea viata vesnica, a inviat si S-a inaltat la cer. Ei bine, Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, este singurul care ne poate raspunde corect la aceasta intrebare esentiala: Ce trebuie mai intai? Iar raspunsul Sau este extrem de direct, simplu, dar nu este un raspuns uzual; nu se vorbeste in el despre bani, nici despre pozitii sociale, nici despre scoli superioare. Nu se vorbeste nici macar despre lucruri absolut necesare vietii. Se vorbeste doar despre ceea ce este esential, despre ceea ce face diferenta dintre viata si moarte, dintre viata vesnica si moartea vesnica!

Regula este extrem de simpla:

El, Isus Hristos, a trait-o in viata Sa. Si El o poate face sa traiasca si in viata noastra! Daca vrem!

"Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi neprihănirea Lui, şi toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra" (Matei 6,33)

Pare complicata doar aplicarea.
  • Digg
  • del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Yahoo! Buzz
  • Technorati
  • Facebook
  • TwitThis
  • MySpace
  • LinkedIn
  • Live
  • Google
  • Reddit
  • Sphinn
  • Propeller
  • Slashdot
  • Netvibes
Postari mai noi Postari mai vechi Home

0 Comentarii: