Dumnezeu face Istoria! (Geneza 45: 1-15)

5/25/2009 10:26:00 p.m. Posted by Anonim


A. Pasajul din prima jumătate a capitolului 45 din Geneza prezintă câteva informaţii notabile într-o manieră remarcabilă. Recitind cu atenţie de la versetul 4 până la 9 inclusiv, am inţeles că Dumnezeu face Istoria! Istoria este ştiinţa care prezintă faptele care s-au petrecut in trecut. Ştim de le şcoală că istoria este scrisă de istorici; ei se documentează şi relatează faptele cu acurateţe. Ce vreau astăzi să vă spun este faptul că există o singură Istorie care contează. Istoria scrisă (facută) de Dumnezeu. Celelalte sunt istorii; cu „i” mic. Toate derivă din, sau se relaţionează la „Istoria făcută de Dumnezeu”. Pasajul menţionat vorbeşte în primul rând despre Istoria pe care o scrie Dumnezeu.

1. Dumnezeu face Istoria prin cunoaştere suverană (El ştie ce face!). El este un Dumnezeu Atotcunoscător. El ştia dinainte perioada de criză care urma sa vină in istorie şi avea in vedere să-L scape pe Israel. Astăzi oamenii apelează la astrologie, la horoscop şi alte surogate aşa-zis prezicătoare de viitor. Dar dacă vrei să cunoşti vremurile Istoriei care contează atunci apelează la Dumnezeu!
2. Dumnezeu face Istoria prin înţelepciune Dumnezeiască. În primul rând El alege înţelept atunci când îl alege pe Iosif. El cunoaşte „materialul” din care este constituit Iosif, ştie cu înţelepciune care este şcoala prin care trebuie să-l treaca aşa încât să-l facă pregătit pentru împlinirea planului divin. Şi plănuieşte înţelept felul în care îl trimite pe Iosif în Egipt.
3. Natura i se supune. Observaţi versetul 6. El controlează natura. El deschide cerurile şi dă ploaie. El le închide şi ploaia întârzie. El este suveran peste creaţia Lui. El este suveran peste orice criză. Oamenii de-a lungul timpului au perfecţionat tehnologii avansate care sa le uşureze existenţa. Uitaţi-vă ce se întâmplă dacă nu plouă. Nici o tehnologie, fie ea cât de avansată, nu poate face nimic. Dumnezeu este Suveran. El, prin suveranitate scrie Istoria!
4. Dumnezeu face Istoria prin mari izbăviri (v. 7b). Observaţi doar felul în care a adus Dumnezeu pe Israel în Egipt şi apoi felul în care El scoate pe Israel din Egipt, sub comanda lui Moise. Mari minuni, mari izbăviri; ele caracterizează felul în care Dumnezeu scrie Istoria.
5. Dumnezeu scrie Istoria cu un Scop (v. 5b, 7b). El are intenţia de a scăpa pe aleşii Lui prin mari izbăviri.

B. Oamenii prin care face Dumnezeu Istoria (modelul lui Iosif)

1. Sunt simpli şi modeşti. Iosif avea 17 ani când păştea oile tatălui său impreună cu fraţii săi (cap. 37). Ei sunt separaţi de rău. Iosif spunea tatălui lui vorbele rele ale fraţilor lui. Ei sunt disponibili pentru a comunica cu Dumnezeu, din ambele sensuri. Dumnezeu le comunică prin diverse metode planurile lui. În cazul lui Iosif Dumnezeu a vorbit prin vise. Ei sunt ascultători de părinţi (Geneza 37:13).
2. Sunt integri din punct de vedere moral. Curaţi din punct de vedere sexual. Iosif nu a cazut testul (Geneza 39: 7-20)! Aviz tinerilor! Astăzi nu este nevoie să te ducă până în Egipt ca să te incerce testul acesta. Astăzi această ispită este la un „click” distanţă. Cine citeşte să înţeleagă. Dacă vrei să fii unul dintre oamenii prin care Dumnezeu face istoria trebuie sa fii integru din punct de vedere moral.
3. Ei relaţionează cu Dumnezeu. Ei sunt inspiraţi de Dumnezeu. Iosif a fost inspirat de Dumnezeu prin vise şi prin tălmăciri. El a avut Duhul lui Dumnezeu (Geneza 41: 38). Dacă vrei să fii unul dintre oamenii prin care Dumnezeu face istoria trebuie să fii la dispoziţia Lui. Nu doar să-i ceri anumite lucruri. Ci să-L cunoşti! Aşa cum cere Filipeni 3:10!!!
4. Oameni dispuşi la relaţionare, comunicativi cu societatea din care fac parte. Iosif a relaţionat exemplar cu cei din jurul lui. Tu trebuie să relaţionezi cu cei care te inconjoară iar prezenţa ta acolo să marcheze profund modul de viaţă al oamenilor cu care intri în contact. Observaţi că oamenii au foarte multe întrebări, mai ales pe această perioadă de criză. Fiţi oamenii dispuşi să le răspundeţi, faceţi voia lui Dumnezeu; Dumnezeu vrea să-i mântuie!
5. Nerăzbunători. Citiţi felul în care a fost tratat Iosif (Geneza 37) şi citiţi felul în care le răspunde Iosif ulterior (Geneza 45: 5). Remarcabilă atitudine! Întoarcerea obrazului. Iertarea face minuni!
6. Iubitori de familie. Iosif este un familist notoriu! El este iubitor de fraţi şi de părinţi. Remarcaţi felul în care vorbeşte despre tatăl lui şi felul în care îi dădăceşte pe greşiţii lui fraţi. Un remarcabil exemplu de urmat!
7. Sensibili. Iosif a plâns şi a îmbrăţişat pe fraţii lui. Dorul şi bucuria regăsirii celor dragi i-au stimulat frumosul acesta omenesc. Este frumos să plângi şi nu este o ruşine. Dumnezeu are nevoie de oameni sensibili care simt profundă dragoste şi acceptare faţă de semeni!

C. Dumnezeu scrie Istoria pentru o naţiune! Sunt convins că aşa cum a scris-o atunci pentru Israel, astăzi o scrie în paralel şi pentru cei care sunt ai Lui prin Isus! Tot ce se întâmplă azi este o scriere suverană a Istoriei pentru aleşii Lui dragi care aleg să trăiască în dependenţă de El. Puteţi să credeţi ce vreţi despre mine! Sunteţi liberi să mă judecaţi că îmi pun nădejdea în lucruri care nu se văd. Pentru mulţi oameni credinţa este „ezoterism”, pusă laolaltă cu religiile orientale şi cu filosofiile lumii. DAR eu vorbesc aici despre o credinţă REALĂ într-un Dumnezeu REAL şi despre o Istorie REALĂ; despre o naţiune REALĂ. Eu sunt parte a acestei naţiuni! Aşa am ales cu multă bucurie. Fiecare să-şi aleagă naţiunea din care vrea să facă parte. Istoria care se scrie astăzi de către Dumnezeu este despre Naţiunea care se trage din Isus: BISERICA! Amin!
  • Digg
  • del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Yahoo! Buzz
  • Technorati
  • Facebook
  • TwitThis
  • MySpace
  • LinkedIn
  • Live
  • Google
  • Reddit
  • Sphinn
  • Propeller
  • Slashdot
  • Netvibes
Postari mai noi Postari mai vechi Home

0 Comentarii: