Pericolul de a fi prins in jocul numerelor

6/17/2010 10:06:00 a.m. Posted by Matryoshka


Se pare că cele mai multe firme sau organizaţii joacă ceea ce eu numesc ’’jocul numerelor’’, la un moment dat. Firmele o fac adesea, concentrându-se spre exemplu mai mult pe numărul persoanelor contactate telefonic în vederea efectuării unei vânzări, decât pe rezultate.

Cantitatea este premiată în locul calităţii, de cele mai multe ori.
De multe ori, şi bisericile fac la fel. Spre exemplu, s-ar putea ca ele să nu îşi actualizeze niciodată listele membrilor, continuând să menţină pe aceste liste membrii care au încetat să mai vină la biserică sau să participe la activităţile bisericii în ultimii 10 ani sau mai mult.

Participarea la un seminar este domeniul în care această fixaţie pe numere mă afectează cel mai mult. Adesea consider că este greu să nu fii dezamăgit după ce ai lucrat din răsputeri la promovarea unui eveniment şi vezi că s-au prezentat doar 10-15 persone. Cu toate acestea însă, după ce am evaluat rezultatele unor astfel de evenimente pe care le-am organizat în anii trecuţi, a devenit evident că unele dintre ele, la care audienţa a fost foarte mare, au produs foarte puţine roade (sau deloc).

Comparaţi aceste rezultate cu un seminar pe care l-am prezentat cu câţiva ani în urmă, la care au fost doar 10-12 participanţi. Îmi aduc aminte cât de frustrat m-am simţit atunci, întrebându-mă dacă numărul atât de mic de participanţi merita timpul şi energia care au fost investite. Când reflectez însă la oamenii care au fost acolo şi la urmările acelei zile, nu pot decât să mă minunez. Ceea ce a făcut Dumnezeu cu un număr mic de oameni a depăşit cu mult ceea ce mi-aş fi putut imagina că se va întâmpla, chiar dacă ar fi fost mai mulţi participanţi.
Majoritatea celor care au participat la acel seminar mi-au permis să lucrez cu ei până la un anumit nivel în domeniul afacerilor pe care le aveau, mulţi dintre ei începând să contribuie financiar la munca pe care Dumnezeu m-a chemat să o fac. Creşterea spirituală pe care am văzut-o de-a lungul timpului la fiecare dintre aceşti oameni, m-a umplut de bucurie. Fără discuţie, roadele spirituale aduse de această mână de oameni le-au întrecut pe cele rezultate în urma celor mai mari evenimente de acest fel în care am fost implicat.

Succesul este o marfă curioasă, care adesea alunecă printre degete şi care de obicei, este greu de măsurat. Din acest motiv, presupun, încercăm din răsputeri să folosim numere pentru a determina dacă am reuşit sau nu. Din păcate însă, numerele nu spun întrega poveste – uneori ele determinându-ne să ajungem chiar şi la concluzii greşite.

După ce Isus a hrănit 5000 de oameni, cu doar două pâini de orz şi doi peşti, aşa acum este relatat în capitolul al şaselea al Evangheliei după Ioan, mulţimile l-au urmat, sperând să vada mai multe miracole, în special legate de hrană. Dar Isus a răspuns, în Ioan 6:27, “Lucraţi nu pentru mâncarea pieritoare, ci pentru mâncarea, care rămâne pentru viaţa veşnică, şi pe care o va da Fiul omului; căci Tatăl, adică, însuşi Dumnezeu, pe El L-a însemnat cu pecetea Lui.”
Această învăţătură nu a fost bine primită. Mulţi dintre aşa-numiţii ’’ucenici’’ l-au părăsit în acea zi. Ei au fost pentru spectacol şi când Isus a încetat să mai facă miracole, cei mai mulţi au decis că aveau altceva mai bun de făcut. Dacă ar fi să măsurăm rezultatele miracolului Său în numere, am fi tentaţi să-l judecăm ca un eşec, atât timp cât doar o mână de oameni au rămas pentru a-L urma. Dar Isus a mers mai departe şi i-a hrănit pe cei 12 discipoli cu hrană spirituală, având ca rezultat apariţia şi creşterea masivă a Bisericii lui Isus Christos în lumea întreagă astăzi.

În afacerea sau în organizaţia ta, te concentrezi pe numere sau pe rezultate care să dureze în timp? Sfatul meu este să nu te laşi prins în jocul numerelor ci să îţi construieşti organizaţia pe relaţii profunde, durabile.
  • Digg
  • del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Yahoo! Buzz
  • Technorati
  • Facebook
  • TwitThis
  • MySpace
  • LinkedIn
  • Live
  • Google
  • Reddit
  • Sphinn
  • Propeller
  • Slashdot
  • Netvibes
Postari mai noi Postari mai vechi Home

0 Comentarii: