Motive
Uneori, motivele sunt evidente - de razbunare, de incurajare, de mangaiere. Alteori ele sunt amestecate sau ascunse. Motivele oamenilor sunt variate: sa placa lui Dumnezeu; sa faca bani; sa impresioneze; sa-i influenteze pe altii, sa ponegreasca pe unii; sa fie pe placul altora - a parintilor, a semenilor, a celor cu care lucreaza; sa ia note bune; sa insele; sa aiba putere; sa se laude.
Fariseii din vremea Domnului Isus doreau ca oamenii sa-i vorbeasca de bine cu privire la aparenta lor neprihanire. Totusi ei erau necredinciosi, haini si egoisti. Domnul Isus a patruns prin masca lor de sfintenie si a demascat ipocrizia si asa-zisa lor neprihanire. Sa invatam cateva lucruri din prezentarea pe care a facut-o Domnul Isus cu privire la motivele lor.
Acest lucru este scris in Matei 6:1-4. "Luati seama sa nu va indepliniti neprihanirea voastra inaintea oamenilor, ca sa fiti vazuti de ei; altmiteri, nu veti avea rasplata de la Tatal vostru care este in ceruri. Tu, dar, cand faci milostenie, nu suna cu trambita inaintea ta, cum fac fatarnicii, in sinagogi si in ulite, pentru ca sa fie slaviti de oameni. Adevarat va spun, ca si-au luat rasplata. Ci tu, cand faci milostenie, sa nu stie stanga ta ce face dreapta, pentru ca milostenia ta sa fie facuta in ascuns; si Tatal tau, care vede in ascuns, iti va rasplati."
Cand daruiesti, nu cauta sa fii vazut de oameni, nu cauta sa le atragi atentia, nu cauta aprecierea lor si nu te lasa lingusit. Natura noastra pacatoasa este atat de subtila, incat plafoneaza si ceea ce este laudat, cum e darnicia, indiferent ca daruiesti din ce ai saracilor, bisericii, sau in comunitate. In vremurile biblice, milostenia era atat de apreciata incat cuvantul care inseamna neprihanire si termenul milostenie au la origine aceeasi radacina. exista un mod gresit de a darui( citeste versetele 1 si 2 din pasajul de mai sus) si unul corect (citeste versetele 3 si 4 din acelasi pasaj).
Spurgeon spunea: "Cand stai cu un banut intr-o mana si cu o trompeta in cealalta, esti in postura fatarnicilor." Pare uimitor, dar unii farisei foloseau literalmente trompete pentru a-si anunta milostenia.
Cum si din ce motive ar trebui sa daruiesti?
1) Ca sa placi lui Dumnezeu (versetul 1): De fapt poti spune: "Doamne, sunt banii Tai. Tu mi i-ai dat. Mai mult de atat, tu esti stapanul meu, asa ca Tu esti stapanul acestor lucruri."
2) Daruieste din motive sincere (versetul 2): Experienta lui Anania si a Safirei, din Faptele Apostolilor capitolul 5, sta ca o avertizare serioasa impotriva darniciei din fatarnicie.
3) Daruieste cu inima larga (versetul 3): Ideea de mana dreapta sa nu stie ce face stanga nu are nimic de a face cu o disfunctiune neurologica. Ci are mai mult de-a face cu sinceritatea si dorinta de a-i ajuta pe altii - nu lauda proprie. Daruieste motivat de compasiune.
4) Daruieste fara sa te faci cunoscut (versetul 4): Cand daruiesti in ascuns, Tatal tau stie si iti va rasplati pe fata.
Motivele nu sunt importante numai in darnicie. Domnul Isus face aceasta remarca si cu privire la rugaciune (versetele 5-8) si la post (versetele 16-18). De fapt motivele sunt importante in tot ce facem. Oamenii vad felul in care actionam noi, dar Dumnezeu vede motivele noastre. Oare am putea spune ceva mai mult decat a spus David Brainerd lui Jonathan Edwards: " Nu merg in ceruri ca sa fiu avansat, ci ca sa-I aduc glorie lui Dumnezeu. Nu conteaza unde voi sta in cer, daca acolo voi avea un loc important sau unul mai putin important, ci numai sa traiesc, sa-I fiu pe plac si sa aduc slava lui Dumnezeu...Telul meu este sa-I fiu placut lui Dumnezeu si sa-I aduc glorie Lui, sa-I daruiesc totul si sa fiu in intregime devotat pentru slava Lui." ?
13 noiembrie 2008 la 15:06
motivele pt care facem anumite lucruri spune mult despre noi.referitor la răsplată eu sunt sigură că o să primim "măsura" în viitor, dar şi aici pe pământ,prin echilibru,pace,linişte iubire....Domnul meu,nu rămâne dator,vrea să dăruiesc pt ca inima mea să nu se "strâmteze" să nu mai fie loc in ea dcât de "mine".dărnicia, mila e o şansă,care trebuie valorificată...