Smerenia in inchinare! (I)

6/02/2009 05:00:00 p.m. Posted by andu


In cele ce urmeaza am dori sa analizam cateva aspecte biblice ale inchinarii prin muzica.

Multi cred ca inchinarea se rezuma la un semn. Unii cred ca inchinarea este doar rugaciune iar altii numesc o serie de cantece “lauda si inchinare”.

Domnul Isus a spus ca Dumnezeu doreste INCHINATORI adevarati (Ioan 4.23). Intelegem ca Dumnezeu este interesat mai mult de oameni care se inchina decat de forme de inchinare, deoarece el priveste la partea interioara a inchinarii. Adevarata inchinare are loc la nivelul duhului (Ioan 4.24), la nivelul interior cel mai intim, acolo unde doar Domnul are acces si noi insine, caci nimeni nu cunoaste mai bine lucrurile omului ca duhul omului care este in el (1 Cor.2.11).

Inchinarea in duh porneste din inima si incepe atunci cand L-am intalnit pe Domnul cu adevarat, cand am realizat cu adevarat cine este El si cine suntem noi in raport cu El. Cand Iov s-a intalnit cu Domnul s-a pocait in tarana si cenusa (Iov.42.6), cand Moise s-a intalnit cu Domnul in rugul de foc si-a ascuns fata si s-a descaltat (Ex.3.2-5) iar Isaia cand L-a vazut pe Domnul si-a dat seama de starea lui spirituala si a zis « vai de mine, sunt un om cu buze necurate » (Isa.6.1-5) si exemplele ar putea continua. Abia din acest loc putem vorbi de inchinare in duh..

Inchinarea in adevar trebuie sa tina seama de realitatea noastra spirituala. Ne putem inchina Domnului cu bucuriile noastre, cu necazurile, cu biruintele dar si cu esecurile noastre, sau chiar cu cainta pentru pacatele noastre, intocmai ca imparatul David in Ps.51, sau ca vamesul din Templu.

In lumina celor de mai sus, inchinarea prin muzica trebuie sa atinga partea cea mai intima a fiintei umane si anume duhul omului si sa produca o apropiere de Dumnezeu. Pentru aceasta, muzica si cantarea de lauda trebuie sa se incadreze in cateva cerinte biblice, care se vad in exterior si confirma ca in interior lucrurile sunt dupa voia Lui Dumnezeu.

Doresc sa abordez acest subiect mai complex si mai amplu si singurul indreptar al nostru sa fie Biblia as dori sa ating 10 puncte despre acest subiect si sa tragem si o concluize la acestea, in aceasta prima parte voi atinge 4 puncte din acest subiect si apoi in partea a 2-a voi trata si celelalte 6 subiecte....

1. Sa contina un mesaj care sa inalte Numele Domnului.

Cantarea contine atat muzica dar si versuri. Versurile cantarii trebuie sa inalte Numele Domnului.

Ps.34.3- « Inaltati pe Domnul impreuna cu mine. Sa laudam cu totii Numele Lui ! »

Ps.89.1- « Voi canta totdeauna indurarile Domnului »

Ps.101.1- « Voi canta bunatatea si dreptatea, Tie Doamne iti voi canta. »

2. Prin cantare sa lucreze Duhul Sfant eliberare spirituala, mantuire si usurare de poveri

Atunci cand cantarea se face sub ungerea Duhului Sfant, starea noastra spirituala marcheaza o crestere, suntem eliberati de griji, ingrijorari sau alte apasari lumesti, suntem ridicati de Domnul si avem biruinta. Prin cantare El ne da mangaiere in necaz, curaj si putere sa inaintam.

Ps.18.3- « Tu esti slava mea si Tu imi inalti capul ! »

Ps.118.14-15- « Domnul este taria mea si pricina laudelor mele ;El m-a mantuit. Strigate de biruinta si de mantuire se inalta din corturile celor neprihaniti :dreapta Domnului castiga biruinta ! »

Multi psalmi incep intr-o nota pesimista, plina de descurajare, in care psalmistul vine inaintea Domnului plin de griji, de nevoi si necazuri si canta, pentru ca apoi, la sfarsitul psalmului (cantarii) sa fie plin de bucurie si incredere in ajutorul Domnului (Ps.3/Ps.4/Ps.101, etc.).

3. Cantarea izgoneste duhurile rele.

1Sam.16.23 arata ca David canta cu harfa si duhul rau care venise peste Saul pleca de la el si Saul rasufla usurat.

Din nefericire, la multe din cantarile de azi din biserici, fratii rasufla usurati de bucurie ca s-a terminat cantarea.

4. Sa aduca duh de pocainta si sa indemne la o viata sfanta.

Intrucat lucrarea lui Dumnezeu in noi vizeaza intai duhul nostru, este necesar ca prin cantare duhul nostru sa fie atins. Este demonstrat de catre specialisti ca melodiile intra in creier printr-un loc pe unde se primesc semnale pentru emotii, senzatii si sentimente si care scapa controlului centrilor creierului care se ocupa de ratiune si inteligenta (Schullian si Schoen, Music and Medicine). Aceasta inseamna ca influenta pe care o are muzica asupra fiintei noastre nu se poate masura cu ajutorul inteligentei si ratiunii, ci este o chestiune a duhului. De aceea, ascultarea oricarui fel de muzica lumeasca afecteaza grav starea noastra spirituala, otravind sufletul si duhul nostru. Inainte de intoarcerea mea la Domnul ascultam muzica hard rock sau heavy metal, stiluri care sunt de inspiratie demonica si provoaca stari euforice si rascolesc tot ce e mai rau in omul firesc. Mare a fost mirarea mea sa aflu ca si in lumea crestina aceste genuri muzicale isi au adeptii lor. Am vorbit odata cu un tanar despre aceste lucruri si el a zis ca el nu are probleme cu firea pamanteasca, la el nu se starneste si ca poate sa o controleze. Am intrebat atunci daca poate cineva sa-si controleze transpiratia sau numarul batailor inimii, ori glandele care secreta tot felul de hormoni sau adrenalina. Intrebarea a ramas fara raspuns…

Daca duhul nostru este plin de Duhul Sfant, atunci nu vom putea « consuma » muzica daca ea nu este in acord cu lucrarea Duhului Sfant in noi. Fara sa-si dea seama, multi cad prada unor genuri muzicale zgomotoase, care prin amplificarea repetata si percutanta a sunetului produc un fenomen asemanator hipnozei, cu efecte dezastruoase asupra starii spirituale, cum ar fi spiritul de independenta si razvratire, neliniste, agitatie, ca sa vorbim de cele mai « inofensive », fara sa mai mentionam stimularea sexuala, consumul de alcool, droguri si altele.

Dimpotriva, muzica ce reprezinta o inchinare bine primita inaintea Domnului, trebuie sa trezeasca un duh de pocainta, o cercetare divina in inimile noastre, sa aduca har in apropierea noastra de Domnul si in dezlipirea de lucrurile de afara.

Ps.118.19- Deschideti-mi portile neprihanirii, ca sa intru si sa laud pe Domnul.

Cantarea trebuie sa ne introduca intr-o lume a neprihanirii, intr-un domeniu spiritual in care Domnul este totul, nu sa starnesca firea si poftele ei.
  • Digg
  • del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Yahoo! Buzz
  • Technorati
  • Facebook
  • TwitThis
  • MySpace
  • LinkedIn
  • Live
  • Google
  • Reddit
  • Sphinn
  • Propeller
  • Slashdot
  • Netvibes
Postari mai noi Postari mai vechi Home

1 Comentariu:

  1. Tachita spunea...

    Multumim pentru acest studiu. Dumnezeu sa te binecuvinteze!