Fecioarele intelepte

10/31/2009 09:18:00 p.m. Posted by Cristian


"...Cinci din ele erau nechibzuite si cinci intelepte. Cele nechibzuite cand si-au luat candelele, n-au luat cu ele untdelemn; dar cele intelepte, impreuna cu candelele, au luat cu ele si untdelemn in vase."(Matei 25.2-4)

Dragii mei, iata ca dupa ceva timp am revenit pe blog cu dorinta de a impartasi cu voi din cuvantul Domnului, cuvant care de data aceasta ne indreapta inima si privirile spre ziua revenirii Mirelui nostru ceresc.
M-am gandit sa-l rugam pe Domnul Isus sa ne vorbeasca despre fecioarele intelepte din pilda data de El, si la fel ca si ucenicii de odinioara, sa-l intrebam si noi..."Doamne talcuieste-ne si noua pilda aceasta!"

Bineinteles, ca Marele Invatator niciodata nu si-a respins invataceii, ci i-a apropiat de sine si invatat ceea ce primise si El de la Tatal.
Asadar, in randurile pe care le veti citi doresc sa va aduca mangaiere, invatatura, descoperire si nu in ultimul rand sa va aduca in prezenta Sa.

Pilda spusa de Domnul Isus cu cele cinci fecioare nechibzuite si cele cinci fecioare intelepte face referire la noi, crestinii de azi, crestini care , constienti sau inconstienti, prin viata traita de zi cu zi se impart in doua categorii.

Revenirea Domnului Isus va gasi crestinii impartiti in doua categorii...nu vorbim aici de lumea care nu-l cunoaste pe Domnul, ci numai de pocaiti.
Faptul ca Domnul Isus foloseste aceasta ilustratie cu fecioarele, inseamna ca cei care vin la El primesc un statut nou inaintea lui Dumnezeu(1Ioan 3.1)

Pamanteste vorbind, fecioara este acea persoana feminina care nu a avut nicio relatie intima cu niciun barbat, ci ea isi pastreaza puritatea doar pentru acela cari-i va deveni sot intr-o buna zi.
Spiritual, fecioarele din pilda Domnului Isus sunt crestinii care isi pastreaza haina sufletului curata, in lumina, fara sa se amestece cu nici un strain, fugind de pacat.

Totusi, dintre cele 10 fecioare care aveau acelasi scop, toate ziceau ca-l iubesc pe Domnul, ca doresc sa ajunga la El...numai 50% din ele si-au implinit cu adevarat scopul si doar cele intelepte au dat dovada de dragoste adevarata.

Cine sunt fecioarele intelepte si ce le caracterizeaza?

In primul rand, fiecare dintre noi trebuie sa intelegem ca odata cu intoarcerea noastra la Domnul Isus, cel care este sincer experimenteaza nasterea din nou si devine o faptura noua, iar el ca si persoana primeste intelepciunea de sus(Iacov 3:17)

Fecioarele intelepte sunt acei crestini care sunt nascuti din nou, cei care sunt placuti Domnului Isus..."Caci El da omului placut Lui intelepciune..."(Ecl.2:26)
In al doilea rand, fecioarele intelepte sunt acei crestini care cred Cuvantul Domnului si dovedesc credinta lor cu fapta facuta in dragoste.

Fecioarele intelepte sunt crestinii care in intunericul noptii lumineaza in jurul lor, avand ca sursa "candelele" si mai ales "untdelemnul" care-i fac sa se deosebeasca de fecioarele nechibzuite.
Candelele le aveau si fecioarele nechibzuite, dar untdelemnul era prezent numai la fecioarele intelepte.

Candela, in scriptura reprezinta Cuvantul Domnului..."Cuvantul Tau este o candela pentru picioarele mele..."(Psalm 119:105), iar untdelemnul, este Duhul Sfant..."ungerea pe care ati primit-o de la El, ramane in voi..."(1Ioan 2:27)
Vom face parte dintre fecioarele intelepte daca noi vom strange cuvantul Domnului in inima noastra si vom lasa pe Duhul Sfant sa ne calauzeasca in viata de zi cu zi, pentru ca aceste doua adevaruri caracterizeaza fecioarele intelepte.

Cat citesti din cuvant?
Esti un vas care se umple cu Duhul Sfant sau cu lucrurile lumii acesteia?

Intelepciunea Domnului ne spune sa ne umplem cu Duhul Sfant pentru a putea face fata ispitelor, greutatilor si necazurilor acestei lumi, dar intelepciunea lumii acesteia ne umple cu necredinta, ingrijorare si nepasare.

Duhul Sfant te face sa fii un crestin care sa iubeasca chiar si pe vrajmasi, te face sa ierti pe acela care-ti greseste.
Fecioarele intelepte nu mai traiesc calauzite de firea pamanteasca, ci pentru ca au untdelemn, ele traiesc dupa indemnul Duhului Sfant..."Voi insa nu mai sunteti pamantesti, ci duhovnicesti,daca Duhul lui Dumnezeu locuieste in adevar in voi."(Rom8:9)

Duhul Sfant este cel care te tine treaz pe calea Domnului, El te face sa arzi pentru lucrarea Domnului asa cum untdelemnul tine flacara aprinsa.

Fecioarele intelepte sunt acei crestini care si-au legat inima de cer si constientizeaza ca tot ce au pe acest pamant sunt numai pentru o vreme, ei nu au nimic al lor, tot ce au, au de la Domnul Isus, fie ca e vorba de casa, copii, avere, etc...(Rom14:8)

Fecioarele intelepte sunt acei crestini care cauta sa creasca in cunostinta Domnului, ei nu se multumesc cu starea care o au, doresc mai mult, cauta sa urce mai sus ca sa ajunga la inaltimea plinatatii lui Hristos.(Efes.4:13)

Intrebarea care se pune in dreptul nostru este: noi din ce categorie facem parte?
Ce fel de crestini suntem?
Suntem in clocot, avem untdelemn in vase, ne dorim sa fim calauziti de Duhul Sfant, ne dorim sa urcam mai sus sau ne multumim cu ceea ce ni s-a spus la inceput si ramanem la starea de caldicel?

Dragii mei, Domnul Isus fara indoiala ca va reveni, dar cum ne va gasi?
Vom fi noi gata?

Haideti sa lasam intelepciunea Domnului sa ne fie prietena pe drumul vietii si cu siguranta, El ne va numi fecioare intelepte si vom intra cu El in odaia de nunta, altfel...vom plange, dar va fi prea tarziu.
Daca Domnul inca nu a venit este si pentru ca EL ne mai da timp de pocainta, sa ne traim viata asa cum a trait-o El, ne da timp sa ne desprindem de lucrurile lumii si sa ne lipim inima de cer.

Nu uitati, Domnul Isus este intelepciune pentru noi...(1Cor.1:30), iar Duhul Sfant ne va ajuta sa sfarsim calatoria cu bine...dar pana atunci sa spunem si noi impreuna cu El..."Vino, Doamne Isuse!"(Apoc.22:20)
  • Digg
  • del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Yahoo! Buzz
  • Technorati
  • Facebook
  • TwitThis
  • MySpace
  • LinkedIn
  • Live
  • Google
  • Reddit
  • Sphinn
  • Propeller
  • Slashdot
  • Netvibes
Postari mai noi Postari mai vechi Home

0 Comentarii: