Puterea cuvintelor

7/17/2010 03:11:00 p.m. Posted by Cristian



"Caci din cuvintele tale vei fi scos fara vina si din cuvintele tale vei fi osandit."(Matei 12:37)

Domnul Isus Hristos ramane modelul desavarsit pentru orice persoana care doreste sa-L urmeze in aceasta lume, iar atunci cand noi dorim cu adevarat acest lucru, caracterul Sau devine scopul trairii noaste.

Nu poti sa spui ca-L urmezi daca viata ta nu s-a schimbat dupa modelul Domnului Isus, daca tu ai ramas aceeasi persoana aroganta, orgolioasa, mandra si stapana pe sine.

As dori in cuvintele putine pe care le vei citi sa te uiti in oglinda Cuvantului sa te vezi cum arati si apoi sa privesti catre chipul Domnului Isus si sa incerci sa identifici cauza sau piedica care nu te lasa sa semeni cu EL.

Subiectul la care as dori sa cugetam impreuna este unul "delicat" si se refera la cuvintele noastre pe care le rostim zilnic si care, ca stim sau nu stim, ele au o putere extraordinara asupra vietii noastre si chiar a destinului nostru.

Asadar, cuvintele pe care noi le rostim in fiecare zi au vreo importanta, vreo putere asa incat sa influnteze intr-un anumit mod viata noastra?
E o intrebare la care as dori sa gasim raspuns in Sfanta Scripura.

Nu uitati ca noi suntem copiii Domnului si trebuie sa existe o relatie intre copil si parinte, respectiv intre crestin si Domnul Isus, de aceea ca si un copil, as vrea sa ne imaginam cum alergam catre Domnul Isus care ne asteapta cu bratele deschise si pline de dragoste cereasca, iar noi ne prabusim la picioarele LUI cu ochii in lacrimi si cu inima plina de intrebari la care dorim sa ne dea raspuns.

Una din invataturile Domnului Isus si care este foarte importanta, se refera la atitudinea noastra in lumea aceasta in diferite situatii, inconjurati de anumite persoane, atitudine exprimata prin cuvintele rostite de gura noastra.

As dori sa te gandesti la ultimile tale cuvinte rostite azi, care a fost motivatia care te-a facut sa le rostesti?

In general, cuvintele pe care noi le rostim ne descriu caracterul nostru si mai ales "avutia" pe care am strans-o in inima noastra intr-o anumita perioada de timp.
Poate ati auzit persoane care spun anumite cuvinte si apoi realizeaza gravitatea, vulgaritatea si efectul devastator, spunand:" Vai, ce am spus! A vorbit gura fara mine!"
Dar de unde! Domnul Isus ne spune ca omul cand rosteste cuvinte, el le scoate din inima lui si nici decum nu vorbeste gura fara el.

"...Caci din prisosul inimii vorbeste gura.Omul bun scoate lucruri bune din visteria buna a inimii lui;dar omul rau scoate lucruri rele din visteria rea a inimii lui." (Matei12:34-35)

Deci, Domnul Isus ne lamureste si ne invata in acelasi timp ca ceea ce noi rostim ne clasifica in una din cele doua categorii de oameni, buni sau rai, inima rea sau inima buna.
Eu vreau sa va intreb, noi cum suntem dragii mei?
Suntem buni sau rai?

Unii poate spuneti: "Domnule, eu sunt o persoana buna, nu dau cap la nimeni, nu sparga casa nimanui, merg si la biserica, etc."
As vrea sa ne uitam in Cuvant si sa vedem parerea lui Dumnezeu fata de noi, ca noi fiecare avem pareri foarte bune despre persoana noastra, or Domnul Isus spune: "Deci, daca voi, care sunteti rai, stiti sa dati daruri bune..."(Matei7:11)
Auziti? Cum suntem noi, buni? Nicidecum, toti suntem rai...de ce? "Caci toti au pacatuit si sunt lipsiti de slava lui Dumnezeu."(Rom.3:23)

Ca sa inchid aceasta paranteze, am inteles ca noi facem parte din categoria celor rai, iar tot ce iese din gura noastra, pentru ca inima este rea, efectele cuvintelor noastre au putere negativa.
Puterea cuvintelor noastre pot fie sa aduca viata si binecuvantare fie sa aduca moarte si blestem.
Unii poate zic: "Stii ceva, domnule, e adevarat ca mai spun cateodata ce nu trebuie, dar sa stii ca 90% vorbesc doar de bine."

Pentru o astfel de persoana, Domnul Isus are raspunsul urmator: "Din aceeasi gura iese si binecuvantarea si blestemul! Nu trebuie sa fie asa fratii mei! Oare din aceeasi vana a izvorului tasneste si apa dulce si apa amara?"(Iacov3:10,11)

O persoana in inima careia locuieste Domnul Isus, chiar daca-l "calci pe batatura", din gura lui va iesi binecuvantare si nidecum blestem sau razbunare.
Poate cunosti multe persoane "cumsecade" si cu un vocabular frumos si poate chiar bogat in multe domenii, dar cand e strans cu usa, cand cineva il provoaca, abia atunci vei vedea ce are in inima lui, pentru omul scoate pe gura ceea ce are in inima lui.

Un exemplu biblic, il avem la Iov, un om neprihanit inaintea oamenilor, dar mai ales inaintea lui Dumnezeu, iar dovada neprihanirii lui daca s-a aratat in vremuri bune, asa cum toti cautam sa ne aratam altora cat de credinciosi suntem noi si cat il iubim pe Dumnezeu,dar in vremurile de incercare si nu orice fel de incercare, Iov a dovedit oamenilor, satanei si lui Dumnezeu ca ceea ce avea in inima aceea si vorbea... "...Domnul a dat si Domnul a luat, binecuvantat fie Numele Domnului! In toate acestea, Iov n-a pacatuit deloc si n-a vorbit nimic necuviincios impotriva lui Dumnezeu."(Iov1:21,22)

Dragii mei, cuvintele pe care noi le rostim, trebuie sa intelegem ca au putere, putere de a ne condamna sau putere de a ne mantui.(Matei12:37)
Daca pana acuma am fost poate persoane usuratice in vorbire, folosind glumele, bancurile, cuvinte necuviincioase, solutia pentru fiecare este pocainta.

Roaga-l pe Domnul Isus sa-ti dea o inima noua, din care sa curga cuvinte de binecuvantare, care sa aduca vindecare sufletelor bolnave, mangaiere pentru cei intristati si viata pentru cei morti si Domnul este gata sa dea mana larga, depinde numai de tine sa te uiti in oglinda sfanta si sa vezi cum arati in vorbirea ta de zi cu zi.
Apostolul Pavel avertiza biserica din Efes sa vegheze asupra gurii lor," Niciun cuvant stricat sa nu va iasa din gura;ci unul bun, pentru zidire, dupa cum e nevoie, ca sa dea har celor ce-l aud."(Efes4:29)

As vrea sa te intrebi si sa-ti raspunzi, "Ce putere au cuvintele spuse de mine, sunt cuvinte de care cei din jur sunt binecuvantati sau se feresc oamenii sa te auda vorbind, pentru ca tu imprastii venin in jurul tau?"
Obisnuiesti sa spui cuvinte cu doua intelesuri, cuvinte care prin puterea lor darama sufletele celor ce le asculta?

Astazi Domnul Isus ne porunceste sa ne pocaim de astfel de vorbe si orice cuvinte care nu arata caracterul Domnului Isus si sa lasam ca al Sau Cuvant sa locuiasca din belsug in inima noastra."Cuvantul lui Hristos sa locuiasca din belsug in voi in toata intelepciunea."(colos.3:16)

In incheiere as vrea sa va dau o ilustratie care este de fapt un caz real dintre doua persoane, pentru a intelege puterea cuvintelor noastre.
Doi vecini intr-un sat de munte, un evreu si un roman. Amandoi aveau cate un baiat, care aducea bucurie in casele lor. Si baiatul evreului si cel al romanului cresteau impreuna, se jucau impreuna pana cand la o anumita varsta au ajuns sa inteleaga binele si raul, cand trebuia sa fie un ajutor in familie, parintii celor doi aratau fata de copiii lor doua atitudini diferite.

Romanul nostru incepu sa strige la baiat sa-l umileasca prin tot felul de vorbe vulgare,spunandu-i la un moment dat: "Ma boule, prost mai esti ma, nu esti in stare sa te descurci ca ceilalti baieti...", in timp ce evreul isi trata copilul doar prin cuvinte de binecuvantare si-l puteai auzi alintandu-si fiul: " Bancherul lui tata, tu o sa fii cel mai destept din satul asta, binecuvantatul Domnului!"

Si uite asa in curtea romanului se auzeau vorbe vulgare si de blestem la adresa copilului, iar in curtea evreului se auzeau numai cuvinte de binecuvantare catre copilul lui.
Intr-o zi, dupa multi ani, cand cei doi baieti au crescut si trebuiau sa se aseze la casa lor, cei doi vecini au inceput sa schimbe cateva cuvinte intre ei, iar romanul nostru era tare suparat si-si varsa apa tubure inaintea vecinului evreu spunandu-i: "Mai vecine, copilul asta ma scoate din sarite, de atatia ani de zile, boul asta nu e in stare sa cumpere macar o paine.Uite l-am trimis la paine si nici acuma nu mi-a venit acasa.
Evreul ca sa-l linisteasca pe roman ii raspunse cu intelepciune: Nu te supara vecine, dar eu, pana azi, nu am vazut nici un bou care sa stie sa cumpere paine!
Toata viata, din "boule" si "prostule" nu l-ai scos, iar tu te astepti sa se descurce in viata. Vecine, sa stii ca ceea ce seamana omul acea va culege!
Uite, baiatul meu si-a gasit de lucru in oras si lucreaza la o banca ca nu degeaba toata viata-l alintam zacandu-i, "bancherul lui tata", si uite, dupa ani de zile secer ce am semanat."

Dragii mei, daca cumva pana azi ati spus ca nu sunteti bun de nimic, ca sunteti saraci, ca sunteti fara viitor, va rog sa va opriti sa mai semanati neghina.
Cuvintele voastre au putere, si ceea ce declari in dreptul tau, mai devreme sau mai tarziu se va indeplini.

Evreul a stiut secretul, seman prin cuvintele mele binecuvantare si voi culege binecuvantare.
Astazi poti alege sa continui viata ta, rostind aceleasi cuvinte vechi care au putere sa te distruga,(vezi persoanele care au ajuns la depresie, pentru ca au semanat in viata lor cuvinte negative: "Eu nu sunt frumoasa, eu sunt, grasa, eu sunt slaba,etc.") sau poti alege sa-l primesti in inima ta pe Domnul Isus ca mantuitor personal care sa troneze in inima ta, iar eul tau sa fie la picioarele LUI, si El sa-ti dea cuvinte care sa-ti dea viata tie si celor din jurul tau.

Fie ca in ziua judecatii cuvintele tale sa nu te osandeasca, ci sa fie martore care sa marturiseasca pentru viata ta vesnica alaturi de Domnul Isus.
"Puneti-va dar in inima si in suflet aceste cuvinte pe care vi le spun."(Deut.11:18)

Cu dragoste sfanta,
Cristian
  • Digg
  • del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Yahoo! Buzz
  • Technorati
  • Facebook
  • TwitThis
  • MySpace
  • LinkedIn
  • Live
  • Google
  • Reddit
  • Sphinn
  • Propeller
  • Slashdot
  • Netvibes
Postari mai noi Postari mai vechi Home

1 Comentariu:

  1. tigC spunea...

    Multumim mult pentru aceste postari si Domnul sa va binecuvinteze.